Nu är undervisningen i sycentret i Harappa igång för fullt!

Vi har fått några nya bilder från det nystartade sycentret i Harappa. Många kvinnor deltar nu i undervisningen. Den TV man ser i två bilder nedan köpte Föreningen SABA in när Folke och Peter var där i mars 2024. TV:n används för skolans undervisning som sker i  dessa lokaler på förmiddagarna.

(Klicka på bilderna för att se större bilder)

Reserapport från besöket i Pakistan 11-17 mars 2024

Äntligen har Föreningen SABA fått möjlighet att på nytt besöka arbetet i Sahiwal efter sex års uppehåll. Dröjsmålet har framför allt berott på avslag på visumansökan och Covid 19. Föreningen har kontakt med arbetet via Saba Ashgar, som är ledare för Growing Kids and Youth Care Organisation, varje vecka och har därför kunnat följa upp arbetet på ett tillfredsställande sätt genom åren Fortsätt läsa ”Reserapport från besöket i Pakistan 11-17 mars 2024”

Februari 2023

Det har varit ett dramatiskt år för Saba och hennes medarbetare i Growing kids. Smittorisken för Corona begränsade skolans möjligheter i början av 2022. Sedan kom den extrema hettan med värme upp till 45 – 50 grader som omöjliggjorde all aktivitet. Därefter kom de oerhörda regnmängder som lade en tredjedel av Pakistan under vatten och berövade många människor hem, arbete och allt de ägde.

TACK för ert stöd som gjort det möjligt att vi kunnat hjälpa några hundra familjer både med akuthjälp samt också stöd med förnödenheter och möjligheten till att reparera sina hem!

På en bild syns elever tillbaka i skolan i Dream Home och på den andra elever i skolan i Harappa samlade på en torr höjd i anslutning till skolan. Den tredje bilden visar familjemedlemmar som kommit för att hämta hjälppaket till sina familjer i området som drabbats av översvämningarna. Perioden december till januari är deras vinter, även om det sällan blir minusgrader är det råkallt och kyligt.

(Klicka på resp. bild för större bild)

 

November 2022

De svåra översvämningar som drabbat stora delar av Pakistan har förändrat livet för oerhört många familjer. Några bilder visar situationen från vårt sammanhang omkring Sahiwal. Vi har haft möjlighet att hjälpa först med matpaket och nu även har ca 70 familjer fått 50 dollar var för att hjälpligt kunna reparera sina hus och kunna flytta hem igen. Hittills har över 300 familjer fått hjälp med mat och pengar. Så fort vattnet rann undan i skolorna var man redo att återställa klassrummen och på nytt starta undervisningen.

Tack till våra sponsorer!

(Klicka på resp. bild för större bild)

      

September 2022

Översvämningskatastrofen i Pakistan

Även om området kring Sahiwal inte är värst drabbat så är ändå katastrofen en verklighet för många människor där . Många har blivit hemlösa och förlorat allt de äger. Det mest akuta behovet är just nu mat, friskt vatten och mediciner. Utifrån de begränsade möjligheter vi har försöker vi ända hjälpa till att lindra nöden för de mest drabbade. Trots det extrema vädret har skolorna ändå kunnat ta emot eleverna och bedriva undervisning.

Tack för ditt bidrag och stöd som gör så stor skillnad för barnen på Dream home och i skolorna!

(Klicka på resp. bild för större bild)

  

  

Juni/Juli 2022

Monsunregnen har i år varit intensiva i Pakistan med svåra översvämningar som följd. Barnhemmet har klarat sig hyfsat men för många andra är det katastrof. Skolstarten har flyttats fram eftersom många skollokaler är under vatten och vägar oframkomliga och farliga för barnen. När skolorna väl kan starta igen så är det ca. 150 barn i de två skolorna som får möjlighet till undervisning genom föreningen Saba.

Maj 2022

Vi fick en förfrågan om vi i föreningen kunde bidraga med extra pengar till skolorna i Harappa och Dreamhome som önskade ha en ”studiedag” tillsammans i Harappa. Besök på det lokala museet och en liten vandring som avslutades med en måltid var dagens program. Ett uppskattat avbrott i skolarbetet som i år får ett kortare sommaruppehåll eftersom myndigheterna beslutat att den skoltid som förlorats under pandemin skall kompenseras så mycket som möjligt.

 

Mars 2022

Lite bilder från skolarbetet i Pakistan. Eleverna i Harappa är i full färd med att göra examens provet för att kunna få börja i nästa klass efter ett korta uppehåll före nästa termin. Asha heter den nya läraren på bilden tillsammans med Saba. Asha skall arbeta i skolan vid Dream Home.

 

Januari 2022

När skolan åter startade i Harappa efter juluppehållet fanns alla bänkar levererade och alla barnen hade en bänkplats vid återkomsten. Lokalerna är inte byggda för skola men elevernas lust att lära och lärarnas ambitioner överbryggar svårigheterna.

Greetings from Dream Home!

It is always nice to send greetings to all of you, we are very pleased that you all are part of Dream home without your love, care and support not possible for us to make the children future bright whatever we are today only because all of you we thank you so much on behalf of the children for providing them all the necessary things for good life. We are now giving education to more than 150 children in two schools it is big responsibility but with all of your prayers and support we continue to do good work for the Orphan and Poor children. We attached some pictures of the children from Dream home while celebrations Christmas season.

Dream Home Wishing you all of you MERY CHISTMAS AND BLESSED HAPPY NEW. Once again thank you so much for everything.

Be Blessed!
Dream Home

December 2021

Nu har skolan i Harappa startat och snart har alla barnen egna stolar att sitta i. Strongt jobbat av Saba och Naveed att tillsammans med de tre lärarna få undervisningen att komma igång så fort för så många elever.

Oktober 2021

Några mammor kom till Saba och frågade om hon kunde starta en skola i deras by Harappa.

I byn finns ingen skola och barnen går sysslolösa under dagarna. Mammorna trodde att det skulle komma cirka 30 barn. Föreningen Saba lovade att ansvara för ekonomin och stöttning. När skolstarten äntligen kunde bli efter sommarhetta och ytterligare lockdown för Covid kom så många barn att vid 100 elever fick de sätta stopp. Tre lärare är anställda och skolböcker finns till alla elever. Fortfarande behövs fler stolar och alla elever skall ha uniform.

Tack för att ni hjälper till att ge barnen bättre förutsättningar för deras framtid!

   

September 2021

Efter sommarens värme följde ytterligare ett lock down då hela samhället stängdes ned .De flesta av skolans barn har föräldrar som arbetar som daglönare. Lock down gör att inkomsterna försvinner och då också möjligheten att skaffa mat. Vi har genom en separat donation kunnat bidraga till att köpa matpaket som har delats ut till olika familjer. Mer än 100 matpaket a 20 dollar har delats ut vid tre tillfällen.

Bilderna visar några av matpåsarna och en bild från de tomma gator som vanligtvis sjuder av liv. Nu väntar alla på att skolorna på nytt ska kunna öppna och undervisningen komma igång igen.

Juni/Juli 2021

Värmen drabbar också barnhemmet och skolan. Den senaste tiden har de varit upp till 45 grader varmt. Alla skolor är stängda och alla som kan vistas inomhus för skydd under dagarna.

Vi har beslutat att ge pengar till att köpa två luftkylare efter förfrågan från dem. En för flickorna i deras rum och en för pojkarna. Takfläktar är vanligt i rummen men nu kan de ersättas med luftkylning i de två rummen som gör det lite mer uthärdligt för dem i Dream Home.

Tack för bidrag och hjälp till barnhemmet och skolan i Sahiwal!

Maj 2021

Varje dag hämtar och skjutsar Naveed de här barnen till och från skolan med den här bussen. Barnen bor på andra sidan staden och skolvägen för lång och farlig för att de skall kunna komma själva. Vår skola är avgiftsfri och därför får barnen på detta sättet en möjlighet till skolgång eftersom föräldrarna inte har möjlighet att betala skolavgifter.

Mars 2021

Bilderna här nedan är nytagen och visar eleverna när de gör sina examensprov inför det stundande lovet. Alla i samhället måste bära munskydd nu och flera av de större städerna är ”stängda” beroende på en ökande smittspridning.

  

Februari 2021

Syskolan, förutom barnhemmet och den vanliga skolan, är en del av föreningen Sabas stöd till arbetet i Sahiwal. För närvarande kommer nio flickor till utbildningen två timmar varje dag för att lära sig ett yrke inom sömnad och därmed få möjlighet till egen försörjning. Här finns sedan tidigare fyra symaskiner vilka i dagarna utökats med ytterligare två.

Golvet är sömnadselevernas naturliga arbetsplats. Föreningen har tidigare erbjudit inköp av lämpliga möbler men man föredrar att sitta på golvet och arbeta. Läraren heter Rubina Javeed och avlönas genom vår försorg.